Dåliga chefer finns det gott om. Det kan vi nog alla vara eniga kring. Men vad är det då som kännetecknar en lyckad personalchef? Det är självklart många faktorer som spelar in här och jag påstår inte att jag sitter på någon allmängiltig sanning i ämnet. Men jag tänkte dela med mig av fem tips som, utifrån min erfarenhet, i alla fall ökar dina chanser att lyckas som personalchef.
1. Var chef för att du vill
Allt för ofta möter jag chefer som fått rollen genom att de är framstående inom det kompetensområde som företaget verkar. Den skarpaste utvecklaren eller den vassaste revisorn. Att bli chef är då ett kvitto eller ett sätt att visa tacksamhet för väl utfört jobb i brist på andra karriärvägar. Jag möter även chefer som vill vara chef för att det så att säga ser bra ut på pappret. Omgivningens förväntningar och värden som prestige och status har fått styra. Det finns säkert fler varianter och alla ger lika fel utgångsläge och oddsen för att lyckas ser inte särskilt kul ut. Tacka ja till en chefsroll om du får chansen – men bara om du har ett genuint intresse för människor och ledarskap. Dina medarbetare kommer att känna av och säkert också uppskatta det.
2. Våga vara dig själv
Att vara chef innebär inte att du måste vara en superhjälte. Även chefer har fel och brister och dåliga dagar. Genom att vara öppen, mänsklig och framför allt dig själv skapar du förutsättningar för att bygga starka relationer med dina medarbetare. Relationsbyggande är a och o i allt ledarskap och du kommer få tillbaka mångfalt i allt du investerat den dagen du behöver det om du verkligen gjort din hemläxa på den här fronten. Utmaningen här tenderar att vara svårigheten i att faktiskt veta vem man är. Personlig utveckling och att verkligen lära känna sig själv är i sig en egen framgångsfaktor. Ni vet, det där med vikten av att kunna leda sig själv för att leda andra.
3. Ta beslut
Som chef förväntas du ta beslut och emellanåt ställs du inför riktigt tuffa beslut. Det viktigaste är, alla dagar i veckan, att du vågar ta beslut och att du står för dem. Ibland blir det fel och då finns alltid utvägen att omvärdera och ändra riktning. Osäkerheten som kommer ur frånvaron av beslut är det som stressar organisationer allra mest och tyvärr är bristen på beslutsförmåga alltför vanligt i, framför allt svenska, organisationer.
4. Kommunicera
Det kommer alltid att finnas medarbetare som tycker att de får för mycket information och så finns det medarbetare som har en aldrig sinande informationstörst. Att hitta rätt nivå och format är en utmaning, men om du inte kommunicerar med dina medarbetare vet de inte vad du gör eller vad som händer i företaget. Det spelar liksom ingen roll hur smart din master plan är eller hur strålande affärerna går om ingen vet om det. Kommunikation är ett av dina viktigaste verktyg för att skapa gemenskap och samhörighet. Och du, var inte rädd för att dela även de tråkigare nyheterna. Ni sitter alla i samma båt och eftersom du som chef inte är en superhjälte (se punkt 1) hjälps ni ju alla åt med att ro när det blåser motvind?
5. Fråga om hjälp
Återigen innebär inte chefsrollen att du förväntas vara en superhjälte som kan allt och löser alla situationer. Tvärtom. Var inte rädd för att be om hjälp i situationer där du känner dig osäker. Involvera dina medarbetare eller hitta andra bollplank i din organisation. Saknar du någon med lämplig kompetens eller behöver du ett utifrån perspektiv så var inte rädd för att anlita en rådgivare eller coach. Ibland kan det hjälpa att bara prata med någon för att lösningarna ska dyka upp som av sig själva.