Funderar du på att starta eget?

En av drivkrafterna bakom att jag valde att bli min egen chef är friheten att styra över min egen tid. Ett argument som många egenföretagare lyfter som det viktigaste och något som många drömmer om som står i startgroparna i att starta eget. Och ja, friheten är utan tvivel det jag värdesätter allra högst. Känslan av att vara sin egen chef och möjligheten att styra hur jag investerar min tid är oslagbar. Där jag befinner mig just nu i livet är familjen, sonen och månskensbonde-livet här på gården med djuren och naturen det som jag prioriterar högst och jag tror inte jag hade fått det att gå ihop med ett vanligt 8-till-fem-jobb på kontor. Eller jag är rätt säker på att jag inte hade fått det. Inte utan att det hade fått konsekvenser för min hälsa och mitt välmående i alla fall. Så för mig passar det alldeles utmärkt att vara egenföretagare just nu.

Livet som egen målas ofta upp som en glamourös och bekymmerslös vardag där du kan jobba med vad du vill, när du vill och var du vill. Men som med allting annat finns det även en baksida och det är inte riktigt så enkelt som det kan låta ibland. Det finns en hel del saker att tänka på och jag tänkte dela med mig av lite tankar och erfarenheter kring detta.

Utmana din affärsidé

För att du ska kunna leva på ditt företagande så måste du ha en genomtänkt affärsidé. Det räcker inte att du själv tycker att det du tänkt jobba med är världens roligaste och bästa grej. Det måste även finnas en marknad och kunder som är intresserade av att betala pengar för det du har att erbjuda. Det är tyvärr inte så många som lyckas leva på sin hobby som det kan se ut när man scrollar i instagram-flödet och ofta ligger det massor med hårt jobb bakom som inte alltid syns utåt. Så våga utmana dig själv och ifrågasätt både en och två gånger ifall din affärsidé håller genom en enkel marknadsanalys. Du behöver åtminstone svara på frågan: Kommer det gå att sälja det du tänker sälja till det priset som du tänker sälja det för? Om inte, vad behöver du förändra i din idé för att svaret ska bli JA.

Förbered för kärvare perioder

Det är härligt att vara egenföretagare när kulorna rullar in i en strid ström på kontot. Det är inte lika kul när intäkterna inte lever upp till förväntningarna och då är det väldigt tacksamt att ha en buffert. Så bränn inte alla kulorna på en gång utan se till att ha över i kassan för mer kärva tider och så att du även har råd att ge dig själv utrymme affärsutveckling, försäljning, administration och viktiga saker som semester. Det kan ju dessutom också vara så att du blir sjuk eller av någon annan anledning inte har möjlighet att jobba fullt ut under någon period och då behöver du täckning för det med.

Var flexibel och anpassningsbar

Ibland blir det inte alltid som du tänkt dig och då gäller det att ha ett öppet sinne och vara nyfiken på nya möjligheter. Att tjura i ett hörn eller gråta över spilld mjölk ger inga nya intäkter på kontot och att envist stå kvar vid samma hållplats fast tåget redan gått kommer inte leda ditt företag framåt. Det kan innebära att du behöver ta dig an uppdrag som inte alls var vad du hade tänkt från början eller att du måste lägga någon av dina drömmar och idéer åt sidan ett tag för att komma på banan igen. I värsta fall måste du kassera dem för alltid för att de faktiskt inte höll. Inget är jobbigare, men ibland blir det faktiskt så. Världen rör på sig och vi med den så att vara flexibel och anpassningsbar är ett måste för att lyckas med sitt företagande långsiktigt. Så även om du faktiskt är nöjd med ditt företag och dit du nått såhär långt så måste du inse att det inte kommer att vara för evigt. Du kommer att behöva utveckla både dig själv och ditt företag för att behålla det du redan har.

Se till att stå stadigt på jorden

Som egenföretagare kommer du att drabbas av både jantelagen och den svenska avundsjuka. Det kommer att dyka upp bland dina konkurrenter och du kommer att möta det bland vänner och bekanta. Och när du minst anar det finns det också risk att det dyker upp inom dig själv. Genom att kontinuerligt arbeta med din egen personliga utveckling och ditt självledarskap ser du till att vara rustad de kalla vindarna som blåser emellanåt. Det hjälper dig dessutom att ta medvetna beslut som är linje med vad som är bäst både för dig själv och ditt företagande. För hur det än är så måste du må bra för att det ska gå bra. Att investera i dig själv och i ditt eget välmående är en investering i ditt företag.

Vill du veta mer om hur jag tänker kring företagande eller anlita mig som bollplank för ditt företag så är du varmt välkommen att kontakta mig. Jag vill passa på att tipsa om Egenföretagar-akuten som är ett utmärkt koncept för dig som älskar att vara din egen chef men saknar ett bollplank eller en kollega emellanåt.

 

Hanna Svensson

Jag är prestationsprinsessan som vaknade upp och insåg att livet var mer än att vara duktig flicka. För tillfället har vi tre hundar som bor här hos oss på Ekelunda gård där jag bor med min sambo och vår son Gustav. Utöver det har vi alldeles för många höns, en hyfsad flock med gotlandsfår och sedan sommaren 2019 även två islandshästar till min stora förtjusning

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp

Gamechanger

Inte som andra online-program för företagare.
Nu spränger vi taket?

Prenumerera på nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter, få exklusiva erbjudanden och mer.

Gamechanger #5

Strax före semestern avslutade jag Gamechanger som var ett individuellt

Business Coaching

Som business coach hjälper jag företagare genom att inspirera, stötta och utmana. Tillsammans ser vi till att du når mesta möjliga resultat med minsta möjliga ansträngning så att du som företagare även får utrymme att leva.

Prenumerera på nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter, få exklusiva erbjudanden och mer.