Vadå att vara sann mot sig själv?

Jag pratar ofta om hur viktigt det är med självledarskap och att en del i det är att vara sann mot sig själv. Men jag inser att det kan låta lite flummigt och kanske kan vara svårt att ta till sig vad det egentligen innebär utan att uppleva det själv. Och den upplevelsen får du vanligtvis när du är just sann mot dig själv och då kanske behovet av att förstå vad det är och varför det är viktigt inte är lika betydelsefullt längre. Jag tror du kanske förstår min poäng.

Det finns en modell som heter Johari-fönster som kan hjälpa till att beskriva vad jag menar. Modellen har använts sedan urminnestider (ja, eller i alla fall sen 50-talet då modellen togs fram) inom grupputveckling för att öka självinsikt hos individen och därigenom optimera förutsättningar för effektivt samarbete i grupp.

Modellen utgörs av en fyrfältare där varje fält representerar en del av dig själv.

  1. Öppna fältet är sådant som du känner till om dig själv och som även andra känner till om dig
  2. Blinda fältet är sådant som andra känner till om dig men som du själv inte är medveten om’
  3. Fasaden är sådant som du känner till om dig själv men som du inte visar för andra
  4. Det okända fältet är sådant som varken du själv och din omgivning känner till om dig

När modellen ritas upp så är alla fälten lika stora, men när jag pratar om att vara sann mot sig själv så handlar det alltså om att sträva efter att det öppna fältet ska vara så stort som möjligt. Alltså att du har god självinsikt och kännedom om dig själv och vem du är och du är också transparent mot din omgivning med det. Du visar känslor, uttrycker dina åsikter och står för vem du är utan att filtrera och förställa vilket skapar en trygghet för de människor du har omkring dig. Men hur gör du då för att det öppna fältet ska få ta större plats?

Det blinda fältet är ju sådant som din omgivning vet om dig men du har inte koll själv. Du har alltså bristande självinsikt inom dessa områden. Det enklaste sättet att göra det blinda fältet mindre är förstås att be om feedback och återkoppling från personer i din omgivning. Om det känns läskigt är tipset att börja med personer som du vet gillar dig för att sedan efterhand våga be om återkoppling från personer där det kanske finns en konflikt eller någon slags friktion. Att utmana sig själv att utforska det blinda fältet är jätteviktigt på vägen mot att bli mer sann mot sig själv.

När det handlar om fasaden så är det oftast känslor som hålls tillbaka men det kan även vara information som känns för privat, kanske främst i jobbsammanhang. Det är en hårfin balans mellan att vara privat och personlig och var gränsen går måste få vara upp till var och en men att våga vara transparent med allt som är du inkluderat fel, brister och svagheter är en förutsättning för att kunna leva livet fullt ut. Jag kan varmt rekommendera att lyssna på Brené Brown som är en av mina främsta förebilder. Hennes TED-talk om mod att vara sårbar är verkligen super!

Vad gäller det okända fältet så är ju den lite mer komplex eftersom det inte finns någon att fråga. Eller det var en sanning som egentligen inte stämmer för det finns visst någon att fråga – nämligen dig själv. Det är här metoder som meditation och medveten närvaro kommer in i bilden. När du tar dig tiden att lyssna till din egen röst kommer du lära känna dig själv bättre och upptäcka sidor du kanske inte visste fanns. Prova själv vad som händer om du tar en stund för dig själv där du sluter ögonen och riktar uppmärksamheten inåt. Ställ en fråga till dig själv som du vill ha svar på och ta dig sedan tiden att lyssna innerligt som om du lyssnade på en god vän som hade något väldigt viktigt att säga dig. Ofta har vi svaren inom oss om vi bara tar oss tiden att lyssna.

Detta var kort om Johari-fönster och hur du kan använda modellen för att bli mer sann mot dig själv. Tveka inte att höra av dig om du har frågor eller om du vill ha hjälp att utforska någon av de fyrfälten hos dig själv tillsammans med mig. Jag hjälper dig gärna!

Hanna Svensson

Jag är prestationsprinsessan som vaknade upp och insåg att livet var mer än att vara duktig flicka. För tillfället har vi tre hundar som bor här hos oss på Ekelunda gård där jag bor med min sambo och vår son Gustav. Utöver det har vi alldeles för många höns, en hyfsad flock med gotlandsfår och sedan sommaren 2019 även två islandshästar till min stora förtjusning

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp

Gamechanger

Inte som andra online-program för företagare.
Nu spränger vi taket?

Prenumerera på nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter, få exklusiva erbjudanden och mer.

Gamechanger #5

Strax före semestern avslutade jag Gamechanger som var ett individuellt

Business Coaching

Som business coach hjälper jag företagare genom att inspirera, stötta och utmana. Tillsammans ser vi till att du når mesta möjliga resultat med minsta möjliga ansträngning så att du som företagare även får utrymme att leva.

Prenumerera på nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter, få exklusiva erbjudanden och mer.