Bokslut 2018 – check

Igår meddelande min bokföringskonsult att hon var klar med bokslutet för 2018. En stor eloge till henne för hon är världens bästa och håller koll på mig och företagets ekonomi. Att anlita en extern konsult för redovisning och bokföring är ett av de klokaste beslut som jag tagit.

Det är något speciellt med bokslut tycker jag och det känns lite högtidligt på något vis. Det ekonomiska resultatet för året var alldeles lysande och jag känner mig så nöjd, stolt och glad över det. Framför allt ger det mig en känsla av lugn och trygghet att veta att jag har en stabil ekonomi i bolaget att luta mig tillbaka på under perioder då jag av någon anledning kanske inte kan eller vill jobba. Jag har råd att tillåta mig att ha lång semester i sommar och att ge mig själv återhämtning i vardagen. Det där lugnet och den tryggheten är dessutom det som gör att jag kan känna den stora glädje och frihet som jag upplever med att vara egenföretagare.

Och nu tror jag många av er kanske funderar på om jag uppnådde mina mål för året? Den frågan dök förstås även upp i mitt eget huvud, men innan jag gav mig själv svaret så insåg jag hur mycket jag har förändrats. Jag har förändrats som person och hur jag ser på företagande. För det som snurrade i mitt huvud handlade inte alls om rörelsemarginaler, tillväxt och omsättningsökningar som jag hade förväntat mig. Det handlade mer om huruvida jag hade efterlevt de två så viktiga kriterier som jag satt upp för mig själv och mitt företagande. Om du känner mig sedan innan så vet du att dessa handlar om att 1) Bara jobba med det jag tycker är roligt och 2) Bara jobba med människor jag tycker om. Sen är det förstås inte svart eller vitt och formuleringarna ska inte bokstavstolkas utan det är mer en påminnelse för mig själv kring vad som är viktigt på riktigt för mig och vad jag behöver för att må bra och leverera bästa möjliga resultat till mina kunder.

Så om jag ska börja med att utvärdera om jag har jobbat med sådant som jag tycker är roligt. Då blir svaret ett rungande JA. För under hela 2018 och den knappa halvår av 2019 som har passerat så har jag haft förmånen att uteslutande jobba med uppdrag som jag upplevt som lärorika, stimulerande och roliga. Jag är förstås väldigt tacksam för detta, men sticker inte heller under stolen med att det också är ett resultat av många års hårt arbete, val och prioriteringar.

Om jag sedan tittar på om jag har jobbat med människor jag tycker om så blir det även där ett ja om än inte lika tvärsäkert. Jag har övervägande jobbat med människor som jag tycker om och har haft förmånen att träffa massor med spännande nya människor på den här resan. Men vid några tillfällen har jag svajat lite på den här punkten och därför också rört mig i en del sammanhang som förvisso varit utvecklande och lärorika men som trots allt kostat lite mer än vad det smakat. Det jag tar med mig från den erfarenheten är att våga lita på min intuition för den har faktiskt aldrig hittills svikit mig men det har hänt att jag har svikit den. Trots att alla varningsklockor har ringt och jag instinktivt har vetat att jag borde dra mig ur eller kanske inte ens börja så har det hänt att jag låtit andra värden, som t ex prestige eller girighet, att styra. Eller så har jag tvivlat på mig själv och gjort val som jag egentligen inte ville själv. 2019 och framåt har jag därför lovat mig själv att ha tillit till att jag vet vad som är rätt för mig i varje givet tillfälle.

Hur sätter du dina mål, om du har några? Är de klassiskt resultatorienterade och kan mätas i siffror eller fina titlar och diplom? Eller är du mer som jag att du utvärderar kontinuerligt att du är på rätt spår utifrån vad som är viktigt för dig istället för att mäta framgång utifrån att det finns en början och ett slut?

(Och du, om du trots allt är nyfiken på vad resultatet blev i faktiska siffror så hamnar det snart på allabolag.se eftersom jag driver ett aktiebolag.)

Hanna Svensson

Jag är prestationsprinsessan som vaknade upp och insåg att livet var mer än att vara duktig flicka. För tillfället har vi tre hundar som bor här hos oss på Ekelunda gård där jag bor med min sambo och vår son Gustav. Utöver det har vi alldeles för många höns, en hyfsad flock med gotlandsfår och sedan sommaren 2019 även två islandshästar till min stora förtjusning

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp

Gamechanger

Inte som andra online-program för företagare.
Nu spränger vi taket?

Prenumerera på nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter, få exklusiva erbjudanden och mer.

Gamechanger #5

Strax före semestern avslutade jag Gamechanger som var ett individuellt

Business Coaching

Som business coach hjälper jag företagare genom att inspirera, stötta och utmana. Tillsammans ser vi till att du når mesta möjliga resultat med minsta möjliga ansträngning så att du som företagare även får utrymme att leva.

Prenumerera på nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter, få exklusiva erbjudanden och mer.