För några dagar sedan hade jag ett samtal med ung kvinna som jag coachat en tid, vi kan kalla henne för Maria. Maria berättade att hon dejtat en kille ett par månader. De umgicks som ett par, men hade ännu inte tagit steget att kalla varandra för pojk- och flickvän. Maria kände ett behov att komma vidare i relationen och behövde därför klarhet i hur han såg på deras relation, men vågade inte fråga. Veckorna gick och ovissheten gnagde inom Maria. Hon märkte hur hon la band på sig själv. Dels för att det liksom inte skulle märkas utåt att hon innerst inne ansåg att de var mer än vänner och dels för att inte tillåta sig att få för starka känslor ifall det inte var besvarat. Relationen stod och stampade och frustrationen hos Maria växte sig allt större. Hon kunde inte vara sig själv fullt ut. Jag undrade vad som hindrade henne från att våga fråga och svaret jag fick var stoltheten – rädslan för att visa sitt äkta jag och riskera att få egot sårat.
Jag tror att de allra flesta varit i en liknande situation någon gång. Vi gömmer oss bakom sköldar och har olika strategier för att undvika att bli ledsna, besvikna, misslyckas eller bli sårade. Enligt forskning finns det tre vanliga skyddsstrategier som människor använder sig av. Dessa strategier begränsar oss från att leva livet levande och vi går miste om chanser till lycka i livet när vi inte vågar vara oss själva fullt ut.
1. Domedags-siaren
Du upplever flyt i livet och det mesta rullar på riktigt bra! Men istället för att glädjas åt det tänker du att ”det här är ju för bra för att vara sant”. Du är övertygad om att inget varar för evigt och förutsätter därför att det snart ska komma tråkigheter. Du försöker skydda dig själv genom att vara förberedd på det värsta och tror att du därigenom blir mer motståndskraftig när vinden vänder. Tyvärr betyder det många gånger att du glömmer av att njuta av vad du redan har, eftersom du lägger all energi på att försöka förutspå bekymmer. Domedags-siaren upplever därför sällan lycka.
2. Perfektionisten
För dig är det viktigt att hela tiden framstå som perfekt. Begreppet ”lagom” finns inte i din värld oavsett om det gäller hemmet, träningen, utseendet, relationerna eller jobbet. Allt ska vara på topp och din uppfattning är att först när du nått dit kommer du att få uppskattning och bekräftelse. Du skyddar dig själv från att bli sårad genom att eftersträva en perfekt fasad och undviker att visa ditt sanna jag. Problemet är att det perfekta inte finns och målet du jagar efter är ouppnåeligt. Perfektionisten känner sig därför sällan nöjd och är ofta frustrerad.
3. Jonglören
Du ser alltid till att ha många bollar i luften och håller dig alltid sysselsatt. Det kan vara med träning, jobb, mobilen eller en påse godis. Genom att alltid ha fullt upp har du ingen tid över att känna efter och på så vis är du skyddad mot eventuella besvärande känslor inom dig. Dessvärre så dövar du även det ljusa i livet genom att döva det mörka. Jonglören känner sig därför ofta blasé och upplever livet som tämligen färglöst.
Efter en stunds samtal med Maria bestämde hon sig för att våga fråga rakt ut hur det stod till med den där relationen. Det fick liksom bära eller brista. Tyvärr fick hon inte riktigt det svar hon hade hoppats på för killen var inte redo att ta nästa steg, men Maria upplevde ändå att hon drog vinstlotten. Hon fick klarhet kring relationen vilket befriade henne från den gnagande känslan i maggropen och framför allt kände hon sig stolt och modig över att hon vågade vara sig själv även i en situation som för henne var obekväm.