fbpx

Vad är det viktigaste?

Publicerat utav

Efter tre hela dagar på NLP-utbildning där jag vänt ut och in på mig själv är längtan efter helgen större än vanligt. Det ska bli härligt med några lediga dagar tillsammans med mina allra närmaste. Det spelar inte så stor roll för mig vad vi planerar att göra. Jag ser fram emot att bara vara tillsammans med dem.

En central del för de här tre kursdagarna har varit värderingar, med andra ord vad är det viktigaste? Varje dag fattar vi mellan 2500 till 10 000 beslut och de allra flesta är helt omedvetna. Våra värderingar kan ses som en kompass som anger riktningen och har därför stort inflytande över vårt beslutsfattande. Genom ökad förståelse för våra egna värderingar är det enklare att förstå varför vi gör som vi gör i olika situationer. Samma sak gäller förstås även på jobbet eller i våra relationer. Till exempel så blir det enklare för dig att ta egna beslut på din arbetsplats om arbetsgivarens värderingar är tydliga för dig. Du har då en känsla för vilken riktning som är den rätta och kan lättare agera på egen hand utan det krävs detaljstyrning i varje moment. Det blir även lättare att förstå dina nära och kära om du känner till deras värderingar och därmed vet vad som är det allra viktigaste för dem.

Under tre dagar har vi alltså grottat i varandra och i oss själva med hjälp av olika övningar och tekniker för att reda vad är det som är allra viktigast i en relation, på arbetet, för hälsan och så vidare. För en del varierade svaren beroende på situation och för andra var det mer eller mindre samma. En del hade stenkoll på sina värderingar medan andra fick starka aha-upplevelser. Men även om upplevelsen var olika så tror jag de flesta var överens om att det är viktigt att veta vad som är viktigast.

Steg ett är att medvetandegöra dina egna värderingar. Så ta gärna några minuter såhär inför helgen och fundera på vad är det viktigaste för dig om du bara fick ge ett enda svar? Det kan exempelvis vara ekonomisk trygghet,  personlig utveckling, ha kul eller stolthet. Om det gör det enklare kan du börja med att hitta en avgränsning som t ex på arbetet eller i din närmaste relation och utifrån det specifika området fundera på vad som är det allra viktigaste för just dig. Dela gärna med dig av vad du kommer fram till.

Trevlig helg!

Kategori: , , ,