Vad gör jag med min tid?

En av de främsta anledningarna till att jag valde att bli min egen chef är att jag vill ha möjligheten att helt styra min egen tid. Jag har dessutom satt upp som mål att jag bara vill jobba 75% och 9 månader om året och ändå ha möjligheten att ta ut en lön varje månad som jag är nöjd med. För att uppnå detta måste jag vara noga med två saker: 1) att vara effektiv med de timmar som jag har till förfogande och 2) att maximera intäkten på de timmar som jag lägger ner.

Och för att göra det hela mer komplicerat så har jag även tagit ett beslut att jag prioriterar att jobba med sådant jag tycker är kul och med människor som jag tycker om. Av erfarenhet vet jag att en härlig arbetskultur är viktig för min hälsa och mitt välmående och är därmed också en förutsättning för att jag ska leverera på topp. Med andra ord kan jag alltså inte kan leta upp vilket uppdrag som helst bara det ger bra med klirr i kassan.

Att vara effektiv med mina timmar är faktiskt svårare än jag trodde nu när jag jobbar med flera uppdrag som dessutom är av olika storlek, inriktning och omfattning. Det försvinner tid i omställningen mellan de olika uppdragen. Det kan vara tiden mellan möten. En kvart eller en timme här och där. Då jag kanske inte ens är på ett kontor utan måste leta upp en tillfällig arbetsplats. Eller så kan vara att jag blir avbruten när jag är mitt uppe i något av en uppdragsgivare som jag inte jobbar med just då men som behöver mitt fokus och min uppmärksamhet. Ibland är det något kort och ibland något mer omfattande. Det stjäl hursomhelst av min tid.

Det faktum att jag valt att flytta ut på landet påverkar också eftersom jag inte har mina kunder precis runt husknuten. Det blir en hel del timmar i bilen eller på tåget.

Den främsta tidstjuven av alla är dock jag själv. Som soloföretagare har jag ju förmånen att få välja att jobba med precis vad jag vill. Utmaningen med det är att det finns ju så himla mycket som är roligt!  Och eftersom jag dessutom har en hjärna som fullkomligt älskar att spotta ur sig nya kreativa idéer så finns det alltid något nytt och kul som pockar på min uppmärksamhet. Särskilt när jag egentligen borde fokusera på något mindre entusiasmerande som  t ex administration och bokföring.

Så för att säkerställa att jag är effektiv med de timmar jag har att spela med så måste jag hela tiden påminna mig själv om disciplin och planering. Jag har insett att jag måste planera mina dagar och veckor mycket mer i detalj än vad jag gjort tidigare. Som exempel behöver jag se till att jag vet vad jag ska göra de där stunderna jag har mellan möten eller i bilen så att jag nyttjar den tiden på ett effektivt sätt. En del arbetsuppgifter går enkelt att bocka av lite på språng medan andra kräver att jag sitter fokuserat vid ett skrivbord och kanske dessutom i en tyst och lugn miljö för mig själv. Att ha så många möten som möjligt online hjälper mig också att vara mer effektiv. Som lösning på problematiken med en kreativ hjärna har för avsikt att sätta av tid för skapande kring mitt egna företagande istället för att låta tankarna flöda fritt lite när de känner för det. Och så kommer jag faktiskt att skaffa mig en papperskalender. Färgglada pennor har jag redan köpt och att skriva listor för hand och kladda i en kalender med olika färger och symboler gör planering lite roligare för mig. Och när det är roligt så händer det i min värld.

Och så var det ju det där med att maximera intäkten per timme också. Att sälja och göra affärer är enkelt och lätt för mig i många sammanhang, men när det kommer till att sätta prislapp på mina egna tjänster så upplever jag det som mycket svårare. Det handlar inte om dåligt självförtroende eller att jag inte ser mitt eget värde utan det är nog mer kopplat till den svenska jantelagen som vi alla vuxit upp med och gjort oss mer eller mindre fria ifrån. Men jag tränar på det och försöker leva som jag lär för det är ju inte jag som ska bedöma mitt värde utan det ska ju faktiskt marknaden göra medan det är upp till mig att försöka tänja på gränserna.

Sen är ju inte prissättningen allt utan jag behöver även ha koll på hur mycket tid och kunskap jag bjuder på med syfte att stärka varumärke och bygga relationer, alltså marknadsföring, mot antalet timmar som jag verkligen tar betalt för. Här har jag valt att vara väldigt frikostig så länge det håller sig innanför mina två viktigaste principer att det är sådant jag tycker är kul och med människor jag tycker om. Bakgrunden är en tanken om att ifall jag ger för att ge istället för att få så kommer det att betala sig i slutändan. Det är en strategi som jag alltid haft, även innan jag blev helt min egen, och min erfarenhet är att det är en framgångsfaktor. Kanske vi kan kalla det för business karma?

Klassiska problem och lösningar för alla som är eller har varit i konsultvärlden, javisst. Jag har jobbat många år i konsultbranschen och för mig är mycket av detta vardagsmat. Men eftersom jag numera står på helt egna ben så är det mer aktuellt än någonsin. Vad jag gör med varje minut spelar roll på sista raden på ett sätt som det inte gör när du är anställd. Något som sporrar och inspirerar mig. Sen är det klart att jag har tankar på en annan typ av affärsmodell där min personliga insats per timme inte är avgörande för hur många kronor som trillar in i bolaget varje månad. Men det är något helt annat och inget som kommer att hända det närmaste året.

Oavsett om du egenföretagare eller anställd. Hur noga är du med vad du gör av din tid? Både på jobbet och hemma.

Hanna Svensson

Jag är prestationsprinsessan som vaknade upp och insåg att livet var mer än att vara duktig flicka. För tillfället har vi tre hundar som bor här hos oss på Ekelunda gård där jag bor med min sambo och vår son Gustav. Utöver det har vi alldeles för många höns, en hyfsad flock med gotlandsfår och sedan sommaren 2019 även två islandshästar till min stora förtjusning

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp

Gamechanger

Inte som andra online-program för företagare.
Nu spränger vi taket?

Prenumerera på nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter, få exklusiva erbjudanden och mer.

Gamechanger #5

Strax före semestern avslutade jag Gamechanger som var ett individuellt

Business Coaching

Som business coach hjälper jag företagare genom att inspirera, stötta och utmana. Tillsammans ser vi till att du når mesta möjliga resultat med minsta möjliga ansträngning så att du som företagare även får utrymme att leva.

Prenumerera på nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter, få exklusiva erbjudanden och mer.