fbpx

Talangjakt

Publicerat utav

Är du en av dem som är obekväm med att prata om vad du är bra på? I så fall är du långtifrån ensam. Min erfarenhet utifrån alla år med rekryteringsintervjuer, utvecklingssamtal och coaching-tillfällen är att väldigt många av oss är ovana vid att prata om oss själva och våra styrkor. Kanske är det jantelagen som sätter käppar i hjulen för oss svenskar för här är alla lika och ingen ska tro att man är något. Kanske är det något helt annat. Men även om du är en av de lyckligt lottade som utan bekymmer broderar ut texten kring vad du är bra på, eller kanske till och med bäst på, så finns det en poäng med att konkretisera för dig själv vad som är så himla bra med just dig. Om inte annat så ger det en skön ego-boost för stunden.

Så om du fick välja tre saker som du är riktigt bra på. Vilka skulle det vara då? Säg dem gärna högt för dig själv eller skriv ner dem på en lapp för att förstärka budskapet ytterligare för dig själv. Om det känns obekvämt att fundera på vad du är bra på kan du istället fundera på vad du gör med lätthet. Vad är det du har lätt för? I de allra flesta fall är upplever vi det som enkelt och lätt att göra det som vi är riktigt bra på. Allting är ju som bekant lätt när man kan det. För en del är det enklare att prata om sina styrkor i termer av vad man har lätt för snarare än vad man är bra på. Kanske är det ett användbart tips för dig nästa gång du hamnar i en situation där du får frågan om vad du är bra på. Är så att du absolut inte kan komma på tre saker som du är bra på så låtsas för en stund att du kunde – vilka tre saker skulle det vara då?

Fundera sedan lite på din omgivning. De här tre sakerna som du är bra på. Är det något som precis vem som helst kan? Eller kan du komma på personer i din omgivning som inte alls behärskar det här som just du är riktigt bra på? I vilka sammanhang är den här talangen som just du har användbar? På jobbet? Eller privat? Och om du blev ännu bättre på det som du redan är bra på – hur skulle det vara?

Avsluta med att ge dig själv en klapp på axeln och var tacksam för att just du är så himla bra!

Kategori: ,