fbpx

Om att hitta sitt drömjobb

Publicerat utav

När du var liten kanske du ville bli brandman, polis eller delfinskötare? Och tillhör du min generation så kanske du var en av alla de som vill bli pilot? Top Gun-effekten ska absolut inte underskattas. Men idag så är din verklighet sannolikt en annan en vad den var då. Kanske är du en av de lyckligt lottade som redan idag har ditt drömjobb. Då kan du sluta läsa här. Men till dig som tillhör skaran av människor som längtar efter något helt annat än det du gör idag tänkte jag dela med mig hur jag tänker kring det här med drömjobb.Som jag ser det är det mycket viktigare att fundera på hur din drömarbetsplats ser ut snarare än ditt drömjobb. För chansen att du verkligen ska trivas på drömjobbet är så mycket större om du väljer utifrån vilken plats du vill vara på snarare än vilken titel du vill ha på ditt visitkort.

Exempel på frågor du kan ställa dig är:

Vilken typ av organisation/bransch föredrar du?

Är du en person som älskar förändring, snabba beslut och ständigt nya utmaningar så kanske det är ett mindre tillväxtföretag du ska satsa på snarare än någon av de stora drakarna. Om du däremot vet med dig att du gillar ordning och reda och gärna vill veta på förhand hur veckorna ska se ut så kanske du ska söka dig till ett företag och bransch av mer förvaltande natur där kasten inte är så tvära.

Hur vill du att din chef ska vara?

Blir du inspirerad eller irriterad av chefen som är den ständiga idésprutan och som alltid har många bollar i luften men kanske inte alltid drar så himla många av dem i mål? Och hur känner du inför den sifferorienterade och kvalitetsmedvetne chefen som vill ha kontroll och uppföljning i detalj? Upplever du det som inskränkande av din frihet eller som någon som faktiskt bryr sig om och tar seriöst på sitt ansvar.

Vad är viktigt i din arbetsmiljö?

Är det viktigt för dig att ha en daglig gemenskap med kollegerna eller sitter du lika gärna på din egen kammare? Vill du ha din fasta arbetsplats att gå till varje dag eller blir du uttråkad av blotta tanken på samma kontorsstol dag ut och dag in? Vilken typ av kolleger trivs du bäst med? Triggas du positivt av tävlingsmänniskor och karriärister med ständigt fokus på målet och nästa steg eller är du mer en lagspelare som dessutom prioriterar familj och fritid högre än karriär och jobb?

Ju mer detaljerat du kan besvara frågorna ovan desto tydligare blir bilden av din drömarbetsplats. Om det är möjligt kan du gärna välja ut de tre-fem viktigaste punkterna som kännetecknar din drömarbetsplats. Då kan du enkelt checka av dessa med en potentiell ny arbetsgivare för att säkerställa att det nya jobbet verkligen är drömjobbet.

Kategori: , ,