Några vanliga ursäkter för att inte byta jobb fast du egentligen vill

Genom åren har jag mött massvis med människor som är på ett ställe men önskar att de vore på ett annat. Inte minst i jobbsammanhang. Oftast bottnar detta i rädsla för förändring eller i att önskan om att byta jobb inte kommer inifrån. Jag tänkte lista några vanliga ursäkterna som jag möter.

Jag ska bara… eller inte just nu men sen

Det verkar finnas väldigt många Alfons Åberg som vill byta jobb men inte gör det där ute i yrkeslivet. Alla de där som beklagar sig dagarna i ända och påstår att de har bestämt sig för att det är dags att söka sig till något annat men som ändå månad efter månad (eller år för år) är kvar ändå. För de ska ”bara” avsluta det där projektet som de är mitt uppe i eller de ska ”bara” invänta att det kommit in en ersättare för x eller att tajmingen blir eller så ska de ”bara” något annat.

Vad jag hör är att de här personerna inte alls bestämt sig för att byta jobb. Det kanske är något de säger för att de tror att de borde byta jobb av någon anledning som någon annan har kommit på. Kanske tänker att de stått stilla i utvecklingen för länge utifrån någon oskriven regel om hur många år på varje jobb som är det rätta. Eller så är det kanske ett jobb som inte duger för omgivningen. Eller något helt annat som kommer ifrån personens omgivning snarare än från denne själv. Självklart finns det också situationer där det verkligen är personens egna vilja att byta jobb. Då är det ofta rädslor kring förändringen som drar igång ursäkts-batteriet istället. Det är läskigt att ge sig in i något nytt och då är det frestande att hitta på ursäkter för att slippa undan istället för att ta tjuren vid hornen.

Jag har inte hunnit uppdatera mitt CV

Eller hur? Du har valt bort att uppdatera ditt CV för att du tycker att det är läskigt att ge dig ut och söka jobb. Du kommer bli bedömd och kanske också bortvald. Men tyvärr finns det inga genvägar så det är bara att bita i det sura äpplet och uppdatera ditt CV. På en gång. Inte sen.

Jag kommer ändå aldrig att få det där jobbet

Om du inte ens försöker så kommer du garanterat inte att få det där jobbet som du egentligen vill ha. Dessutom är det inte så snällt mot dig själv att diskvalificera dig redan på förhand. Du kanske är precis vad det här andra företaget söker så ge det i alla fall en chans. Och om det inte blir just precis denna tjänsten så finns du plötsligt under radarn och kanske är aktuell för någon annan tjänst som du inte ens vet om att det finns.

Jag vet inte vad jag vill

Det är inte helt lätt att känna att man vill vidare till något annat men att inte ha en aning om eller vara tveksam till vad. Men det ända du kan vara säker på är att om du inte byter så kommer du vara kvar i det du har och det har du ju kommit på att du vill ifrån. Att ge sig in i något annat blir ju i alla fall annorlunda och skulle det inte vara det du söker så kan du ju stryka det alternativet från listan åtminstone. Och kanske är det bara så att du lurar dig själv? Du kanske vet precis men eftersom du tycker det är läskigt att göra en förändring så väljer du att inte lyssna på dig själv.

Jag har bytt flera gånger nu så denna gången måste jag stanna ett tag

Alltså guldklockornas tid är passerad och det finns inga regler för hur länge du måste stanna på ett visst ställe. Trivs du inte på jobbet och känner att du är på fel ställe så måste du självklart byta. Du kanske får frågan i en framtida intervju men om du väljer att följa ditt hjärta så har du ju ändå alltid en bra förklaring. Men visst, byter du jobb stup i kvarten så kanske du ska fundera på vad det mönstret bottnar i. Kanske har du inte klart för dig vad grundproblematiken är och hittar därför inte heller rätt ställe att vara på?

Kanske känner du igen dig i någon av ovanstående? Som karriärrådgivare eller coach kan jag på ett effektivt sätt utmana dina ursäkter och hjälpa dig att gå till botten med vad du egentligen vill och vart du är på väg. På Kravallapa.se kan du läsa mer om hur det går till och hur du bokar in ett möte.

Hanna Svensson

Jag är prestationsprinsessan som vaknade upp och insåg att livet var mer än att vara duktig flicka. För tillfället har vi tre hundar som bor här hos oss på Ekelunda gård där jag bor med min sambo och vår son Gustav. Utöver det har vi alldeles för många höns, en hyfsad flock med gotlandsfår och sedan sommaren 2019 även två islandshästar till min stora förtjusning

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp

Gamechanger

Inte som andra online-program för företagare.
Nu spränger vi taket?

Prenumerera på nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter, få exklusiva erbjudanden och mer.

Gamechanger #5

Strax före semestern avslutade jag Gamechanger som var ett individuellt

Business Coaching

Som business coach hjälper jag företagare genom att inspirera, stötta och utmana. Tillsammans ser vi till att du når mesta möjliga resultat med minsta möjliga ansträngning så att du som företagare även får utrymme att leva.

Prenumerera på nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter, få exklusiva erbjudanden och mer.