Karriärtips jag önskade jag själv fått för 15 år sen

Jag möter en del unga människor i olika sammanhang och det är fantastiskt hur mycket driv och engagemang det finns där ute i den yngre generationen. Men det finns också massor med prestationsångest och oro inför framtiden. Och om jag gräver riktigt djupt i minnet så hade jag själv liknande tankar, funderingar och bekymmer när jag stod där som nybakad civilingenjör och skulle ut och rädda världen. Så jag tänkte dela med mig av de tips som jag själv önskade att jag fått då.

Det blir inte som du tänkt dig

Det enda som du kan vara riktigt säker på är att det kommer inte bli som du tänkt dig. Dröm gärna och ha tankar och idéer om vart du vill och vad du önskar. Men bli inte förvånad att det visar sig att du kommer att hamna någon helt annanstans. Livet händer och så även arbetslivet. Det kommer att forma och utveckla dig som människa och det du är bergsäker på är den rätta vägen idag kanske är helt fel imorgon. Kanske det är något du inte ens vet om att det finns som är din stora passion framöver. Och kanske är det så att det du avskyr som pesten just nu är precis det som får ditt hjärta att slå volter om en stund.

Det är okej att vara ny

Allt lärande tar tid. Det är ingen som förväntar sig att du ska vara expert och specialist från första dagen. Jag om någon vet att det kan vara så himla frustrerande att känna sig värdelös och att uppleva att man inte bidrar med något. Men försök att släppa på kraven. Du lär dig och skaffar dig erfarenheter och tiden går fortare än du tror så plötsligt är det du som är den med erfarenhet som tar dig an nykomlingen som känner sig vilse i pannkakan. Var sak har liksom sin tid. Njut istället av den relativt kravlösa tiden som ny och oerfaren.

Välj din chef med omsorg

Jag tror att det är viktigt att jobba med något man tycker är kul om man ska bli riktigt bra. Men allra viktigast är att jobba i sammanhang där det finns förtroende för dig och utrymme att utvecklas. Så välj din chef med omsorg. Det är mycket viktigare med en chef som ser dig och tror på dig och vågar chansa på att ge dig utmaningar som du kan utvecklas med än att jobba på det stora välkända välrenommerade företaget där folk har sjukt långa titlar på sina visitkort. Missförstå mig inte. Det kan finnas rätt chef för dig i den typen av organisation också. Men det är lätt hänt att låta sig förföras av flashiga varumärken när man är ny och vill hamna rätt i karriären.

Var lätt att ha att göra med

Alla chefer gillar medarbetare som är lätta att ha att göra med. Det betyder inte att du inte ska ställa krav och att du ska bli en dörrmatta som bara säger ja och hoppar när chefen säger hoppa. Inte alls så. Men en positiv, nyfiken och orädd inställning som ser möjligheter kommer du långt med. Uttryck dina drömmar och dina ambitioner men visa även på prestigelöshet, hjälpsamhet och arbetsvilja där du är.

Jämför dig inte

Lägg inte tid på att jämföra dig med andra. Det spelar ingen roll vad dina kursare, vänner, familj eller Kalle Kula har för jobb eller lön eller ansvar. Det är ingen tävling och det går oftast inte ens att jämföra rakt av. Dessutom är det inte ovanligt att personer i din omgivning kryddar och lägger till. Det som är viktigt är att du har koll på vad som är viktigt för dig. Att du trivs och utvecklas och att du känner att du har en rimlig ersättning för det jobb som du gör. Det kommer finnas en del som har fler bananskal utplacerade i sitt liv och som kommer göra kometkarriär på ingen tid alls och det finns andra som fastnar och inte kommer någonstans alls. Men för de allra flesta så jämnar det ut sig i längden och hårt arbete lönar sig alltid så håll ut.

Ha tålamod

Och sist men inte minst. Ha tålamod! Du kommer kanske inte få ditt drömjobb idag men om du är i en organisation som växer och med en chef som tror på dig och du gör bra ifrån dig som kommer det att komma till dig. Men du kanske behöver gå några mil i dina nya skor innan du är redo att axla större ansvar. Och hamnar du inte på rätt ställe på en gång så spelar inte det heller så stor roll. Alla erfarenheter är värdefulla så fokusera på allt du lär dig istället för att stressa upp dig för att du missar dyrbar tid att avancera och göra karriär. Du ska trots allt jobba minst tills du är 65 så det finns gott om tid kvar att nå dina mål och drömmar.

Hanna Svensson

Jag är prestationsprinsessan som vaknade upp och insåg att livet var mer än att vara duktig flicka. För tillfället har vi tre hundar som bor här hos oss på Ekelunda gård där jag bor med min sambo och vår son Gustav. Utöver det har vi alldeles för många höns, en hyfsad flock med gotlandsfår och sedan sommaren 2019 även två islandshästar till min stora förtjusning

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp

Gamechanger

Inte som andra online-program för företagare.
Nu spränger vi taket?

Prenumerera på nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter, få exklusiva erbjudanden och mer.

Gamechanger #5

Strax före semestern avslutade jag Gamechanger som var ett individuellt

Business Coaching

Som business coach hjälper jag företagare genom att inspirera, stötta och utmana. Tillsammans ser vi till att du når mesta möjliga resultat med minsta möjliga ansträngning så att du som företagare även får utrymme att leva.

Prenumerera på nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter, få exklusiva erbjudanden och mer.