Födelsedagstalet

Gott nytt 2015! Förhoppningsvis har du, precis som jag själv, haft möjligheten att njuta av en längre ledighet över jul och nyår. De röda dagarna inföll ju väldigt förmånlig det här året – i alla fall sett ur ett arbetstagarperspektiv. Nytt år brukar för många innebära en nystart. Ut med det gamla och in med det nya. Nu jäklar ska vi bli rökfria, stressa mindre, umgås mer med familjen, gå ner i vikt, förbättra konditionen eller vad det nu kan vara. Motivationen är på topp, men inte sällan faller vi tillbaka i gamla hjulspår redan innan granen är utkastad.

Många nyårssatsningar rinner ut i sanden eftersom de inte sammanfaller med våra egna värderingar. Målen vi satt upp kommer inte från oss själva utan är skapade av andras förväntningar och önskemål eller kanske till och med utifrån vad vi inbillar oss att omgivningen förväntar sig. Genom att ta reda på vad som är viktigt för dig ökar du chanserna att lyckas. Det förutsätter förstås att du är medveten om vad som är viktigt för dig, dvs vilka dina värderingar är.

En värderingsövning som brukar upplevas som väldigt kraftfull för många är ”Födelsedagstalet”. Anta att du är på ditt eget 80-årskalas. Alla är där. Din familj och alla dina vänner. Stämningen är uppsluppen och alla är glada över att få vara med och fira din födelsedag. Plötsligt reser sig någon och klingar i glaset för att hålla ett tal. Övningen går ut på att du skriver ner vad du önskar att personen sa till dig i sitt födelsedagstal. Hur önskar du att personen uppfattar dig? Vad önskar du att personen minns allra mest från er tid tillsammans? Vilka personlighetsdrag uppskattar personen hos dig? När du skrivit klart den första personens tal kan du gärna låta ytterligare en person resa sig och klinga i glaset för att hålla sitt tal. Kanske ser den personen dig ur ett annat perspektiv? Kanske vill den personen lyfta fram andra egenskaper eller händelser? Läs slutligen igenom ditt/dina födelsedagstal och reflektera en stund över hur de sammanfaller med där du är idag och kanske även med dina nyårslöften ifall du har några. För du har väl inte redan glömt bort dem?

Hanna Svensson

Jag är prestationsprinsessan som vaknade upp och insåg att livet var mer än att vara duktig flicka. För tillfället har vi tre hundar som bor här hos oss på Ekelunda gård där jag bor med min sambo och vår son Gustav. Utöver det har vi alldeles för många höns, en hyfsad flock med gotlandsfår och sedan sommaren 2019 även två islandshästar till min stora förtjusning

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp

Gamechanger

Inte som andra online-program för företagare.
Nu spränger vi taket?

Prenumerera på nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter, få exklusiva erbjudanden och mer.

Gamechanger #5

Strax före semestern avslutade jag Gamechanger som var ett individuellt

Business Coaching

Som business coach hjälper jag företagare genom att inspirera, stötta och utmana. Tillsammans ser vi till att du når mesta möjliga resultat med minsta möjliga ansträngning så att du som företagare även får utrymme att leva.

Prenumerera på nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter, få exklusiva erbjudanden och mer.