En vanlig dag på jobbet – om att vara chef

Ny dag på jobbet. Du trillar in på kontoret  lite senare än vad du tänkt dig för som vanligt blev morgonen inte som du hade tänkt. Samtidigt som du startar datorn passar du på att hämta en kopp kaffe. En kollega passerar och du hälsar artigt godmorgon innan du återgår till ditt skrivbord för att konstatera att du som vanligt har fler olästa mail än när du stängde ner igår. Ja, alltså när du stängde ner för dagen och det var såklart inte när du gick från kontoret. Nej, du passade på att jobba en stund på kvällen också. Det är ju lugnare då. På dagarna har du sällan eller aldrig tid att sitta ner och jobba ostört. Det alltid något eller någon som pockar på uppmärksamheten. För att inte tala om alla möten. Hur många timmar på en dag sitter du i möten egentligen?

Systematiskt börjar du beta av mailen uppifrån och ner med någon slags ambition att städa upp och få lite kontroll på läget. Du hinner svara på ett par stycken innan det plingar till av att ett nytt mail som dimper in i inkorgen. Shit, det där är från chefen som har ett viktigt kundmöte och behöver underlag från dig. Genast avbryter du upprensningen i mailboxen för att ta tag i det på en gång. Du vill ju vara hjälpsam och duktig gentemot chefen. Att din chef alltid kommer med sådant i sista minuten är ju liksom bara så hen är.

En kort stund senare kommer en av dina medarbetare och frågar om du har tid att kolla på en grej som rör ett viktigt projekt. Du vill ju inte vara en tillgänglig och närvarande chef så klart att du kan det. Fast du märker ändå att du inte riktigt lyssnar för uppmärksamheten hänger kvar vid chefens mail som du vill hinna med att ta hand om. Och om bara tjugo minuter är det dags för möte angående årets lönerevision med HR där alla chefer är samlade. Ett sådant möte vill du ju göra ett gott intryck på. Tiden tickar snabbt och du hinner precis avsluta med medarbetaren innan du måste skynda iväg för att hinna i tid. I korridoren träffar du några av dina nyare medarbetare som vill passa på att fråga dig lite saker. De är ju gröna och behöver lite extra stöd så fast du redan är sen dröjer du dig kvar och svarar på deras frågor innan du skyndar vidare till lönerevisionsmötet.

En kvart sen försöker du diskret smyga in utan att störa alltför mycket men du känner de andras irriterade blickar lång väg. Mötet drar ut på tiden eftersom det blir ganska heta diskussioner så det får bli en improviserad lunch med några överblivna frukostfrallor som låg kvar i personalmatsalen. Du äter dem samtidigt som du sitter vid datorn, för du måste ju få klart det där mailet till chefen. Men det är svårt att fokusera så du passar på att ta tag i några andra surdegar som trillat in i inboxen under tiden som du varit borta istället. Det plingar i datorn igen och du blir påmind om nästa möte som du blivit kallad till utan att du egentligen vet varför. Du inser att den där uppgiften till chefen får du ta hand om efter att ungarna lagt sig ikväll för det här mötet är hela eftermiddagen. Och precis när du ska gå för dagen ringer telefonen. Det är en av dina kunder som stött på problem och behöver din hjälp att reda ut ett par saker. Med en illa dold suck ställer du ner träningsväskan på golvet med en duns och konstaterar att du får ställa in ditt spinningpass för andra gången denna veckan. Men kunderna går ju alltid före så det är bara att bita ihop. En timme senare än planerat stänger du äntligen dörren till kontoret bakom dig och skyndar hemåt med vetskapen om att du har en lång kväll framför dig.

Det här är ingen sann historia, men det är vardagen för alldeles för många chefer och ledare. Arbetsdagarna ägnas åt att sitta i möten och att reagera på händelser som inträffar här och nu istället för att jobba strategiskt med företagets utveckling och hållbart ledarskap. Inte så konstigt att 7 av 10 chefer uppger att de vill byta karriär kanske?

Men det behöver inte se ut såhär. Genom att träna din förmåga att sätta gränser och att leda dig själv och andra blir du bättre på att hushålla med din tid och att lägga fokus och energi på rätt saker. Det gör inte bara dig mer framgångsrik som chef och ledare. Det gör dig mer harmonisk och tillfreds som människa också. Det kan jag faktiskt garantera.

Jag erbjuder både årslånga ledarträningsprogram och skräddarsydda upplägg för coaching för dig som vil nå mesta möjliga resultat med minsta möjliga ansträngning. Nyfiken? Kontakta mig gärna för ett ”lära känna”-samtal eller en offert.

Hanna Svensson

Jag är prestationsprinsessan som vaknade upp och insåg att livet var mer än att vara duktig flicka. För tillfället har vi tre hundar som bor här hos oss på Ekelunda gård där jag bor med min sambo och vår son Gustav. Utöver det har vi alldeles för många höns, en hyfsad flock med gotlandsfår och sedan sommaren 2019 även två islandshästar till min stora förtjusning

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp

Gamechanger

Inte som andra online-program för företagare.
Nu spränger vi taket?

Prenumerera på nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter, få exklusiva erbjudanden och mer.

Gamechanger #5

Strax före semestern avslutade jag Gamechanger som var ett individuellt

Business Coaching

Som business coach hjälper jag företagare genom att inspirera, stötta och utmana. Tillsammans ser vi till att du når mesta möjliga resultat med minsta möjliga ansträngning så att du som företagare även får utrymme att leva.

Prenumerera på nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter, få exklusiva erbjudanden och mer.