Bakgrund: Ordet Kravallapa

I ett forskningsprojekt samlades 20 apor i ett rum försett med en trappa, bred nog för endast en apa i taget. Längst upp för trappan låg det bananer. När en apa tog en banan sprutades det kallt vatten över de andra aporna. Efter ett tag lärde sig sambandet mellan det kalla vattnet och bananerna, varpå de började hindra varandra från att ta bananer.

Forskarna bytte sedan ut en apa i taget och varje ny apa försökte förstås ta en banan, men eftersom den blev hindrad av de andra insåg den snart att det inte var någon idé. Till slut var alla aporna i rummet utbytta och alla visste att det inte var en god idé att gå uppför trappan och ta bananer även om de inte hade en aning om varför. Ingen av aporna i rummet hade ju upplevt det kalla vattnet, utan förlitade sig helt på vad de hade lärt sig av de andra aporna.

Det var Kjell Enhager som förmedlade historien till mig på kursen Coachande ledarskap. Poängen var att vi alla har våra valda sanningar som ibland sätter hinder för oss utan att vi vet varför. En kravallapa är någon som vågar utmana, prova nytt, tänka nytt och sannolikt får en massa kritik av alla andra men kör på ändå.

Jag fastnade direkt för ordet och tyckte att det beskriver min egen personliget så väldigt bra. Därför valde jag, med största tacksamhet, låna ordet av Kjell och låta det namnge min verksamhet.

Hanna Svensson

Jag är prestationsprinsessan som vaknade upp och insåg att livet var mer än att vara duktig flicka. För tillfället har vi tre hundar som bor här hos oss på Ekelunda gård där jag bor med min sambo och vår son Gustav. Utöver det har vi alldeles för många höns, en hyfsad flock med gotlandsfår och sedan sommaren 2019 även två islandshästar till min stora förtjusning

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp

Gamechanger

Inte som andra online-program för företagare.
Nu spränger vi taket?

Prenumerera på nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter, få exklusiva erbjudanden och mer.

Gamechanger #5

Strax före semestern avslutade jag Gamechanger som var ett individuellt

Business Coaching

Som business coach hjälper jag företagare genom att inspirera, stötta och utmana. Tillsammans ser vi till att du når mesta möjliga resultat med minsta möjliga ansträngning så att du som företagare även får utrymme att leva.

Prenumerera på nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter, få exklusiva erbjudanden och mer.