fbpx

Bakgrund: Ordet Kravallapa

Publicerat utav

I ett forskningsprojekt samlades 20 apor i ett rum försett med en trappa, bred nog för endast en apa i taget. Längst upp för trappan låg det bananer. När en apa tog en banan sprutades det kallt vatten över de andra aporna. Efter ett tag lärde sig sambandet mellan det kalla vattnet och bananerna, varpå de började hindra varandra från att ta bananer.

Forskarna bytte sedan ut en apa i taget och varje ny apa försökte förstås ta en banan, men eftersom den blev hindrad av de andra insåg den snart att det inte var någon idé. Till slut var alla aporna i rummet utbytta och alla visste att det inte var en god idé att gå uppför trappan och ta bananer även om de inte hade en aning om varför. Ingen av aporna i rummet hade ju upplevt det kalla vattnet, utan förlitade sig helt på vad de hade lärt sig av de andra aporna.

Det var Kjell Enhager som förmedlade historien till mig på kursen Coachande ledarskap. Poängen var att vi alla har våra valda sanningar som ibland sätter hinder för oss utan att vi vet varför. En kravallapa är någon som vågar utmana, prova nytt, tänka nytt och sannolikt får en massa kritik av alla andra men kör på ändå.

Jag fastnade direkt för ordet och tyckte att det beskriver min egen personliget så väldigt bra. Därför valde jag, med största tacksamhet, låna ordet av Kjell och låta det namnge min verksamhet.

Kategori: